Bevrijd je verbannen delen

Niemand vindt een verhaal of film met alleen maar successen en harmonie interessant. Waarom doen we dan zo ons best om ons leven op die manier te ervaren en dit naar iedereen uit te stralen? Ook als we weten, dat dit maar een deel van onze waarheid is...

16 Nov, 2023

De energie die we stoppen in ontkenning

Wist je dat veel van onze energie gaat naar het ontkennen en wegstoppen van delen in onszelf die we niet willen zien of horen? Omdat deze delen een pijnlijk verhaal te vertellen hebben over gemis, onvervulde verlangens, angst, eenzaamheid, wanhoop of verdriet.

We willen ze vaak niet voelen, omdat we bang zijn dat ze overnemen. Dat we daardoor minder gaan functioneren en niet meer kunnen doen wat we willen doen in ons leven.

We steken bewust of onbewust veel energie in het wegstoppen van deze delen. Middels afleidingen, dissociatie, verslavingen of hard werken.

Stilstaan en je omdraaien

Deze inspanningen lijken te werken, want we kunnen door, maar ze zijn niet weg. Sterker nog we slepen ze met ons mee, waar we ook gaan of wat we ook doen.

En op een onoplettend moment komen ze tevoorschijn uit de zak waar we ze hebben weggestopt. We schrikken ons dan rot en duwen het deel weer met al onze macht terug in de zak.

Hoe zou het zijn om even stil te staan, je om te draaien en in de zak met weggestopte delen te kijken? Ze zijn er namelijk toch, want ze horen bij jou. En ze willen dolgraag door jou gezien en bevrijd worden.

Dat vergt moed en vaak iemand anders die je daarbij ondersteunt. En wanneer je echt verbinding maakt met deze delen, blijken het geen monsters die jou willen overnemen of vernietigen.

Bevrijden van verbannen delen

Het zijn vergeten en ‘verbannen delen’ van wie jij bent. En pas wanneer jij de verbanning opheft, ontstaat er ontspanning in het systeem en kunnen ze je ook hun kwaliteiten tonen.

Ben jij eraan toe om jezelf te bevrijden van verbannen delen in jou? Te leren hoe je je levensenergie niet langer hoeft in te zetten voor een gedeeltelijke ontkenning van wie jij bent?

Niemand vindt een verhaal of film met alleen maar successen en harmonie interessant.

Waarom doen we dan zo ons best om ons leven op die manier te ervaren en dit naar iedereen uit te stralen? Ook als we weten, dat dit maar een deel van onze waarheid is…

Omarm je hele verhaal

De worstelingen die we doorgaan en littekens die we opdoen zijn minstens zo waardevol als onze successen en aangename ervaringen. De combinatie maakt ons mens, leidt tot groei en maakt het leven waardevol.

Tijdens onze IFS (Internal Family Systems) therapie begeleiden we je in het omarmen van wie jij bent. Zodat jij jouw volledige verhaal in dit leven kan toe-eigenen en accepteren, met al zijn rauwe en rouwe hoofdstukken.

Over de auteur

meer info over chris volgt binnenkort.

Verder vediepen?

De Poortwachter
De Poortwachter

Grenzen voelen, aangeven en bewaken in contact met een ander. Dit is lang niet altijd makkelijk en heeft sterke invloed op je relaties. Leer hoe de poortwachter je er bij kan helpen.

De beweging naar binnen
De beweging naar binnen

De beweging naar binnen, het klinkt zo makkelijk. Ik heb deze zomervakantie weer gemerkt hoe lastig deze beweging kan zijn. De neiging om iets te doen, te ondernemen en te analyseren, was de eerste dagen van mijn vakantie nog sterk aanwezig. Pas na 1 week begint het...

Zelfliefde door yoga
Zelfliefde door yoga

We leven in een mooie en intense wereld waar veel mogelijk is. De welvaart is hoog, de mogelijkheden lijken onbegrensd. Puur geluk, zou je misschien verwachten. En de realiteit is dat de meesten van ons dit vaak niet zo voelen.

Schrijf je in

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *