Persoonlijke begeleiding

door Chris

Contact

Je toegewijde en ervaren gids

Welkom

We komen allemaal wel eens op een punt in ons leven waar we ergens in vastlopen. Onze gebruikelijke ‘copings mechanismen’ lijken opeens niet meer, of onvoldoende te werken. We raken emotioneel en fysiek wat uit balans en dit heeft zijn weerslag in onze relaties en ons werk. Vaak doen we van alles om uit deze situatie te komen, variërend van meer afleiding zoeken in het gezin of op het werk, tot stoom afblazen in de kroeg, tot er even tussenuit stappen met het inplannen van een vakantie. Dit zijn slechts een paar uiteenlopende voorbeelden en wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze vaak de oplossing zoeken in de wereld buiten ons. De wereld van het ‘doen’, van ‘actie en reactie’, van ‘resultaat willen zien’.

Hoe begrijpelijk en natuurlijk deze beweging ook is, ben ik van mening dat we daar niet de oplossingen gaan vinden. Hooguit een tijdelijke pleister op de wond of een extra stok om je systeem overeind te houden. We hebben de neiging om onze wonden te bedekken met een laagje, zodat we het niet hoeven te zien of we zoeken afleiding zodat we de wond niet hoeven voelen.

Ik geloof dat emotionele of fysieke pijn een erg belangrijke functie vervuld in ons leven. De pijn nodigt ons uit te kijken naar daar waar onze aandacht nodig is. Het wijst ons de weg naar plekken waar heling kan ontstaan. We hebben echter geleerd om pijn zo snel mogelijk te onderdrukken en vaak zijn we er ook bang voor. In plaats van er aandacht naar toe te brengen, bewegen we ervan weg, waardoor we niet in verbinding kunnen komen met de oorzaak van de pijn. En zonder verbinding met deze oorzaak, is er geen heling mogelijk.

Kortom, als je op dit moment een vorm van pijn ervaart in je leven, neem het dan serieus en keer de aandacht naar binnen. Ren er niet langer van weg, zoek de oplossingen niet buiten jezelf, maar ga in jezelf op zoek naar de oorzaak van de pijn. Deze beweging is voor veel mensen niet natuurlijk, comfortabel of gemakkelijk. En soms kan de pijn te groot zijn om alleen deze stap te maken. En dan is het fijn dat er iemand meereist, terwijl jij de beweging naar binnen maakt en op zoek gaat naar de oorzaak van de pijn.

Ik help je graag om te navigeren door je interne wereld, als een compassievolle reisgenoot en als je ervaren gids. Ik volg daarbij jouw proces en ga niet sneller dan jij kan of dat jouw systeem toelaat. Laat mij de veilige bedding zijn waarop jij de stappen kunt nemen om jezelf te helen. Ik ben liefdevol naar jouw systeem, daar waar jij dat nog niet kunt zijn. Ik ben scherp en doortastend, daar waar jij je systeem voor de gek houdt. Ik breng structuur en helderheid, daar waar jij je nog verwart en verdwaald voelt. 

Ben je bereid om op onderzoek te gaan in jezelf en de reis naar binnen te maken, dan ben ik graag jouw toegewijde gids. 

Coach/ therapeut

Ervaring en achtergrond

10 jaar ervaring in particuliere en commerciele sector

Internal Family Systems, Systemisch werken, Transactionele Analyse

Kosten

Sessieduur: 1,5 uur

Investering: 135 euro 

Locatie

Pratijkruimte Yogaya, Westerkade 23, Utrecht, of

Praktijkruimte aan huis, te Bilthoven

Een toegewijde en ervaren gids

Toegewijd aan de mens die jij bent en met de levenservaring om je daarin te kunnen helpen

Met zachte kracht

Met compassie en zorgvuldigheid, maar krachtig in mijn aanwezigheid en scherpte

Van binnen naar buiten

In mijn sessies help ik jouw essentie te vertalen naar concrete stappen in het dagelijkse leven

In verbinding met de ander kan er heling ontstaan

Praktische en aanvullende informatie

In het menu hieronder vind je uitgebreide informatie over mijn visie op persoonlijke begeleiding, mijn ervaring en achtergrond, mijn werkwijze en aanpak en de benodigde praktische informatie omtrent het inplannen van sessies.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Mijn visie op persoonlijke begeleiding

Na ruim 12 jaar ervaring in het begeleiden en coachen van mensen, ben ik tot het inzicht gekomen dat een authentieke verbinding tussen de client en de coach de essentie is van effectieve begeleiding. Die verbinding komt pas tot stand als de client het gevoel heeft dat het veilig is om zijn of haar binnenwereld met mij te delen. En dat gevoel van veiligheid en vertrouwen ontstaat wanneer de client ervaart dat er een echt een gelijkwaardig mens tegenover hem of haar zit. Iemand die oprecht geïnteresseerd is en kan luisteren zonder oordeel.

De client draagt namelijk vaak al genoeg oordelen over zichzelf met zich mee en verlangt juist naar een neutrale open ruimte, waar alle delen van zijn of haar persoonlijkheid er mogen zijn. Ook de schaamtevolle, eenzame, wanhopige en woeste delen. Die delen die we vaak met al onze macht onderdrukken in het dagelijks leven, maar die absoluut gezien en gehoord willen worden. Wanneer deze delen worden ontmoet door een ander persoon die niet alleen luistert, maar ook doorvoelt wat deze delen voor de client betekenen, kan er werkelijke heling ontstaan.

Naast een authentieke verbinding op basis van vertrouwen en veiligheid, is de mate van levenservaring van de coach een belangrijke factor in de begeleiding. Ik geloof er namelijk in dat je alleen iemand kan gidsen, als je zelf het pad ook al eens (of meerdere malen) hebt doorlopen. Als client wil je een coach die het volledige spectrum van donker en licht in het leven kan doorvoelen en dragen. Een coach die zelf de zwaarte of pijn van een verhaal niet kan verdragen, zal niet langer die neutrale open ruimte kunnen zijn voor de client. En daarmee kan de client niet geholpen worden op de laag die nodig is. Veel mensen voelen dit bewust of onbewust wel aan bij de persoon die ze voor zich hebben. Het is alsof we daar een onzichtbaar kompas voor ingebouwd hebben en daarmee afstemmen op hoeveel we van onszelf kunnen laten zien bij de andere persoon. Een goede coach kent dus het leven door persoonlijke ervaringen, met zowel het donker als het licht.

Een goede coach is verder een uitstekend waarnemer, met een groot onderscheidend vermogen. Niet alleen van wat er inhoudelijk wordt gezegd, maar ook van de lichaamstaal, de gevoelswereld en de energie van een client. Dit stelt de coach in staat om dingen te zien en te onderscheiden, die de client nog niet in staat is van zichzelf te zien. Vaak zijn dat belangrijke ingangen om een nieuw perspectief te leren of om uit een bepaald patroon te stappen. Als yogi en yogadocent weet ik dat het ontwikkelen van een scherp onderscheidend vermogen iets is dat veel oefening en ervaring vraagt. En een goede coach leert tijdens de sessies de client ook zijn of haar eigen onderscheidend vermogen ontwikkelen, zodat de client na de sessies beter in staat is om te navigeren door zijn of haar eigen gevoelswereld.

Tot slot geloof ik niet in de therapievormen waarbij de coach alleen maar vriendelijke vragen stelt en je antwoorden herhaalt. Misschien heb je die ervaring wel eens gehad. Ikzelf namelijk wel en wat ik daarin miste, is dat mijn therapeut in staat was om door mijn verhalen heen te prikken. De verhalen die mezelf vasthielden in het gedrag wat mij niet diende. In mijn ogen bezit een goede begeleider ook het vermogen om de client op een afgestemde manier te  confronteren met zijn/haar illusies, beperkende overtuigingen of aangeleerd gedrag. Juist omdat de client niet in staat is dat zelf te doen en zich elke keer weer identificeert met een verhaal dat zijn of haar systeem niet langer dient.

 

Mijn ervaring en achtergrond

Mijn interesse in persoonlijke ontwikkeling en bewustwording is begonnen toen ik 14 jaar was. Op dat moment speelde er een traumatische gebeurtenis in mijn gezin, waardoor ik mijn toevlucht vond in zelfhulpboeken over meditatie en spirituele ontwikkeling. Later toen ik volwassen was, ben ik gaan inzien dat het naar binnen keren met meditatie en het lezen over een positief wereld -en mensbeeld, mij door deze lastige periode in mijn jeugd heeft heen gesleept. Mijn interesse in persoonlijke ontwikkeling begon daarmee uit noodzaak, maar heeft zich naarmate ik ouder werd steeds meer ontwikkeld tot een passie en levenswijze.

Vanuit dit verlangen om mezelf te verdiepen in de essentie van  het leven en mijn mens-zijn, heb ik verschillende opleidingen gevolgd. Een 4-jarige yogadocenten opleiding in de traditionele yogafilosofie, heeft mij een pad geleerd over hoe ik werkelijk mijzelf kan zijn. Waarbij ik keuzes kan maken vanuit mijn midden en afgestemd ben op het leven, in plaats vanuit de plaatjes en fantasieën in mijn hoofd over hoe het leven zou moeten zijn. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk het lichaam is om het leven voller en rijker te ervaren. En dat dit zorg en aandacht vraagt, iets wat ik van nature niet zo heb meegekregen. Yoga is daarmee voor mij niet het doen van wat houdingen, maar een levenspad wat in elk moment van de dag relevant is.

Naast het yogapad, heb ik me verder verdiept in allerlei methodieken en stromingen die inzicht en handvatten geven voor het begeleiden van mensen. Ik heb daartoe een opleiding gevolgd van 3 jaar bij Phoenix Opleidingen. We leerden daar mensen te begeleiden met behulp van Transactionele Analyse, Neuro-linguistisch programmeren en Systemisch werken. Zeker Systemisch werken sprak mij sterk aan. Door elementen uit het systeem van de client op te stellen, worden de afhankelijkheden en de verstrikkingen blootlegt. Systemisch werken biedt de mogelijkheid om beweging en heling te brengen in het systeem van de client door op een laag te werken, die zelfs verschillende generaties kan overbruggen. 

Een aantal jaren geleden kwam ik aanraking met Internal Family Systems (IFS). Deze therapeutische aanpak heeft veel raakvlakken met systemisch werken. De nadruk ligt bij IFS alleen volledig op onze ‘interne familie’. Het gaat ervan uit dat er allemaal verschillende delen in ons bestaan, die ieder op hun eigen manier het gehele systeem (de persoon) willen dienen. Zolang deze delen goed met elkaar kunnen samenwerken, ervaart de persoon harmonie, rust en balans. Tijdens dat we opgroeien als mens maken we allerlei ervaringen mee, waardoor  sommige delen de overtuiging krijgen dat ze het systeem op een bepaalde manier moeten beschermen.

Deze delen hebben beperkende overtuigingen, overleefstrategieën en verslavingen aangeleerd, vanuit de intentie het systeem te beschermen tegen nare gevoelens (pijn), of een herhaling van wat er in het verleden is voorgevallen. Alleen leert de ervaring dat de manier waarop deze delen het systeem proberen te beschermen, niet altijd meer dienend is aan het systeem of zelfs schade kan veroorzaken. Hier treden dan weer andere delen tegen op, vanuit hun verlangen om te beschermen. Dit veroorzaakt intern conflict, onrust en een systeem dat uit balans is.

Dus ondanks de goede intenties van de delen om ons te beschermen tegen pijn, ongezondheid en onbalans, kan het juist zo zijn dat ze dit veroorzaken. Het beste kunnen we deze dynamiek begrijpen met een concreet voorbeeld. Je hebt een afspraak met een goede vriend, maar je voelt je moe en verdrietig. Er staat een deel op dat jou vertelt de afspraak af te zeggen en rust te nemen, maar tegelijkertijd is er een deel wat je vertelt dat je de afspraak niet weer kan afzeggen. Het eerste deel beschermt je tegen uitputting en voorbij je grenzen gaan. Het tweede deel waakt over je vriendschap en of je voor de wereld wel betrouwbaar overkomt.

We kennen deze stemmen allemaal wel en vaak zijn er nog veel meer, want als je kiest om thuis te blijven kan er deel omhoog komen wat zich schuldig voelt en je afstraft voor de keuze die je hebt gemaakt. Deze hele dynamiek maakt dat je soms geen rust of vrede ervaart met de keuze om thuis te blijven, of om juist toch naar die vriend te gaan. Met andere woorden zolang deze delen vrij spel hebben en om de beurt aan het roer zitten, ervaar jij als persoon geen rust en is het lastiger om afgestemde keuzes te maken. 

Met behulp van IFS leer je als client je delen te kennen en te  onderscheiden. Wanneer de relatie tussen jou en de delen weer wordt hersteld, zullen delen veel minder de neiging hebben om het roer over te nemen en intern conflict te veroorzaken. Je bent als mens dan vrijer om te kiezen en het systeem wordt in zijn geheel gezonder en functioneler. IFS is juist ook erg effectief bij delen die bij traumatische ervaringen in het verleden betrokken zijn geweest en die eigenlijk alleen nog in een soort bevroren toestand kunnen functioneren. Sinds ik in mijn begeleiding werk met IFS, heb ik de meest wonderlijke heling van trauma zien gebeuren, waarbij de wijsheid van het systeem van de client de weg wijst naar interne vrede.

Tot slot heb ik naast de opleidingen die ik heb gevolgd, inmiddels 12 jaar ervaring als coach. Die ervaring heb ik voor een groot deel opgedaan in de commerciële sector, waar ik mensen in allerlei functies van de organisatie heb begeleid in leiderschapstrajecten en organisatieverandering. Deze trajecten duurden één jaar of langer en bestonden zowel uit intensieve professionele coaching, als uit meerdere groepsbijeenkomsten. Gedurende deze periode was het mogelijk om de leerdoelen van de deelnemers te bereiken en echte transformaties te bereiken in hun gedrag. Vaak had ook een positieve impact op hun privé leven, ondanks dat het traject plaatsvond vanuit een professionele context.

Wat ik die trajecten heb geleerd is wat ik ‘parelduiken’ ben gaan noemen. Wat ik hiermee bedoel is dat ik met de deelnemers de diepte induik om de essentie van hun problematiek te doorvoelen en te achterhalen. En vervolgens deze inzichten samen met de deelnemers vertaal naar concrete aanpassingen in keuzes en gedrag in hun leven. Veel therapie houdt op bij het inzicht of de bewustwording, maar ik vind het ook erg belangrijk en waardevol om de client concreet te helpen met hoe dit toe te passen in hun dagelijkse leven.

Mijn werkwijze en aanpak

Ben je geïnteresseerd dan kan je mij rechtstreeks mailen via info@innermovement.nl. Ik zal dan contact met je opnemen om eventuele vragen te beantwoorden en een intakegesprek te plannen. Tijdens dit eerste gesprek verkennen we waar je hulpvraag over gaat. En welke verlangens en verwachtingen je hebt in de begeleiding. Ook bepalen we gezamenlijk de condities die nodig zijn om een veilige en open bedding te creeren voor de begeleiding. Vaak kunnen we tijdens dit eerste gesprek ook al wat dieper ingaan op een thema wat dan actueel voor je is.

Na deze eerste sessie bepalen we of we allebei door willen met de begeleiding. Zo ja, dan plannen we het vervolgtraject in dat in principe bestaat uit 6 sessies. Eventueel kunnen we dit in overleg aanpassen. Afhankelijk van waar we dan na 6 sessies staan, ronden we het traject af of plannen we een nieuwe sessies in.

Vaak vinden de gesprekken plaats met een frequentie van 1 maal in de 3 weken, maar dit kunnen we aanpassen naar behoefte of naar wat praktisch mogelijk is. De sessie duren doorgaans 1,5 uur. Mijn ervaring is dat dit voldoende tijd is om de diepte in te gaan en ook echt de ruimte te hebben om de delen die worden aangeraakt te doorvoelen. Het is ook weer niet te lang, waardoor de aandacht en concentratie teveel kunnen afnemen. Vaak ervaren clienten na 1,5 uur ook dat ze vol zitten of moe zijn van alles wat is aangeraakt.

Afhankelijk van je hulpvraag en waar je staat in jouw proces, pas ik mijn werkwijze tijdens de sessies aan. Soms gaat een sessie voornamelijk over het scherp krijgen van de verschillende elementen die spelen omtrent je hulpvraag, of het achterhalen van de vragen achter de initiële hulpvraag. En soms gaan we de diepte in op een specifiek deel met behulp van IFS of het doen van een opstelling. Ook ademtechnieken, meditatie en lichaamswerk kunnen onderdeel zijn van de sessie, maar altijd afgestemd op wat er dan nodig is in het proces. 

Mijn ervaring en werkwijze leent zicht voor de meest uiteenlopende vraagstukken, maar om je een beeld van de thema’s te geven waar we mee aan de slag kunnen, vind je hieronder een aantal voorbeelden:

  • Burn-out/vermoeidheid
  • Hechtingsproblematiek 
  • Uitdagingen in de relatie (zie ook relatietherapie)
  • Conflictsituaties op het werk
  • Effectieve communicatie
  • Weerbaarheid en stevigheid
  • Leren omgaan met kwetsbaarheid
  • Familieopstellingen
  • Rust en balans in lichaam, gevoel en geest
  • Verlies en rouwverwerking
  • Visie en vervulling in je leven
  • Depressie
  • Problemen op het gebied van seksualiteit en intimiteit
  • Miskramen en/of ongewenste kinderloosheid
  • Vragen rondom persoonlijke ontwikkeling

 

Afspraak en Contact

 

Wil je graag een afspraak maken of heb je nog vragen, stuur dan een mail met je contactgegevens naar info@innermovement.nl. Ik neem dan spoedig contact met je op.

Het eerste gesprek is een intakegesprek, waarbij we verder kennismaken en de vraagstukken waar je mee leeft verder verkennen. Ik zal uitleggen hoe ik doorgaans te werk ga en we bepalen gezamenlijk de condities die er nodig zijn om een open en veilige bedding te creëren. Vaak is er tijdens de intake ook al voldoende tijd om aan een bepaald thema of issue te werken. Na het intakegesprek bepalen we gezamenlijk of we verder willen in de samenwerking. Zo ja, dan plannen we vaak meteen een aantal vervolgsessies in.  

Het intakegesprek vindt plaats tegen het reguliere tarief, zie hieronder.

 

Verzetten en Annuleren

Er kan natuurlijk altijd iets zijn waardoor je een afspraak wilt verplaatsen. Dat is geen enkel probleem als je dit op tijd laat weten. 
  • Een afspraak dienst uiterlijk 24 uur tevoren per email afgezegd of verplaatst te worden.
  • Na deze tijd zal (ook in geval van overmacht) de afspraak volledig in rekening worden gebracht.

 

Locatie

De sessies vinden plaats in de fijne praktijkruimte van Yogaya Yogaschool op de Westerkade 23 in Utrecht of in mijn praktijkruimte aan huis in Bilthoven. Beide locaties zijn goed bereikbaar per fiets, ov of auto.

Tevens zijn er voldoende (betaalde) parkeerplekken.

Tarieven

Particulier en ZZP-er

Uurtarief € 90,00
(btw vrijgesteld)


Zakelijk

Uurtarief € 150,00
(btw vrijgesteld)

 

  • Een afspraak duurt meestal 1,5 uur.
  • In overleg zijn kortere (minimaal 1 uur) of langere sessies mogelijk. Dan geldt het betreffende uurtarief.